Vi omgiver os alle med plast, hver dag. Du finder plast i de knapper du har i dine bukser, bluser og nederdele, det er i din kaffemaskine, i din opvaskemaskine, i din mobiltelefon, i din cykel, i din bil, i dine kondisko, i dine plumper i tænderne, i bedstefars nye hjerteklap, i mors nylonstrømper. Du bruger det hver gang du tænder eller slukker lyset, når du leger med det meste legetøj, når du bruger dit dankort, når du drikker en sodavand, og når du går ud med dit affald i skraldespanden.
Men hvad er plast? Plast omgiver os på alle leder og kanter, og brugt rigtigt, er det er med til at give os et bedre liv. Og der er meget af det! Der findes nemlig rigtig mange forskellige plasttyper, som fremstilles på mange forskellige måder. Den mest brugte metode til at fremstille plast er ved hjælp af råolie som bliver raffineret i store anlæg. Nogle typer plast kan dog også fremstilles af andre naturlige råvarer, som for eksempel majs, korn, sukker eller mælk!
For at Ole kan genbruge den plast vi indsamler i Skoleplast, er det vigtigt at det er den rigtige type af plast vi indsamler, og at den er adskilt fra andre typer plast. Hør Ole forklare hvorfor, og hvad plast har til fælles med biler, her nedenfor.
…at det materiale som de mange typer plast er lavet af, kaldes Polymer? Ordet polymer stammer fra det græske ord polymeros og beskriver meget godt hvor kompleks et stof plast er.
“Poly” betyder nemlig “mange” og “meros” betyder “dele”. Plast består altså af mange dele!
Forestil dig at du sidder i køkkenet og spiser morgenmad – det kunne være yoghurt eller skyr, du køber i en bøtte. Du tømmer bøtten og stiller den til plastskrald eller putter den i skraldespanden… og hvad sker der så?
Som så mange andre er du måske begyndt at sortere mere affald og dele det op i glas, grønt, plastik, pap, osv. Det er også en god ide: Vi skal til at sortere mere og have fokus på vores affald. Danmark er et af de lande i verden der producerer mest affald per indbygger!
Affaldssortering er godt, men hos Skoleplast kunne vi godt tænke os at ændre én af grundholdningerne: At plast er affald.
Plast er ikke affald. Plast er en ressource, der kan bruges igen og igen. Ofte er et af kritikpunkterne ved plast at det ikke nedbrydes, men det er netop det der er styrken ved plast! Det rådner ikke, eller forgår. Derfor er det en ressource der skal bruges igen og igen – ikke smides ud.
Skoleplast ønsker at Danmark skal stoppe med at se plast som affald. Plast er ikke affald der skal afskaffes, men derimod en ressource der skal genanvendes. Og vi har en løsning til hvordan vi kan bidrage, til denne holdningsændring og genanvendelse. Den løsning er Skoleplast.
Vi hører hvordan tyggegummi forurener fortovene, sugerør forurener stranden og pizza bakker forurener veje og fortove i de større byer.
Det har jeg altid synes lyder underligt! For at tyggegummi skal forurene, så skal tyggegummiet jo være et levende væsen. Har man nogensinde set et stykke tyggegummi beslutte sig for at tygge på sig selv for derefter at placere sig på fortovet – nej vel?!
Ting forurener ikke, personer kan forurene med ting, hvis de smider dem uden for det der er deres vante miljø.
Så lad os slå fast: Forurening kan forekomme, når personer smider ting og væsker i de omgivelser de befinder sig i. At sige at den enkelte ting forurener er at fralægge sig ansvar. Hverken tyggegummi eller sugerør kan forurene. Det er kun mennesker, der kan det.
Når vi i dag sorterer plast i plastaffald, bliver en stor del af det brændt af på store forbrændingsanlæg. Gennem forbrændingsprocessen, bliver plasten omdannet til energi som bruges til varme og el til vores hjem.
Det er godt at plasten bliver brugt i stedet for at ende i naturen, men Ole synes det er ærgerligt at den brændes og derfor ikke kan bruges igen. Han synes det er vigtigt at vi genbruger de ressourcer vi tager fra jorden. Specielt de ting som er lavet af fx. råolie, som er taget fra jordkloden og som ikke kan laves igen. Den slags materialer kaldes fossile, og dem skal vi passe på og behandle ordentligt.
Se videoen og hør hvad Ole har at sige om genanvendelsen af plast, eller lær mere om hvordan du deltager i Skoleplast her.
Se mere om TV2 dokumentaren som Ole nævner: Den tikkende plastbombe.
Plastindustrien, som er en brancheforening for plastvirksomheder i Danmark, har lavet et stort opslagsværk om de mange ord og termer der er forbundet med al den plast der findes og produktionen af den.
Klik her for at se oversigten og læs mere om de mange typer plast der findes. Du finder for eksempel information om:
LDPE – Low Density Polyethylen
Skoleplast er et samarbejdsprojekt mellem Skoleplast Aps og skolerne i Danmark. Vores mål er at øge viden om plast og bidrage til en mere bæredygtig behandling af plast i hverdagen.
Copyright © SkolePlast ApS • CVR:42654124 • +45 8637 7133 • Møllevej 2 • DK – 8544 Mørke • info@skoleplast.dk
Derefter ligge dem i posen efter plasttyper
Se mere om det i Vidensbanken